fbpx

Google og Facebook i samarbejde om søkabel til Danmark

Størstedelen af os tænker sjældent over det, men hvor banalt det end må lyde i dagens globaliserede verden, er det utroligt, at betragte hvor lynhurtig adgang vi har til internettjenester. I virkeligheden hviler vores adgang til tjenesterne på en skrøbelig infrastruktur, som kun er mulig grundet sårbare undersøiske internetkabler. Kabler som kan påvirkes af både naturkatastrofer, overrivninger af skibsankrer eller lignede uheld.

De to giganter Google og Facebook er nu i gang med at fremføre et nyt, kæmpe søkabel ved navn ”Havfrue”, som skal møde den danske vestkyst. Projektet skulle efter sigende være klar allerede i 2019, og søkablet skal slå sine folder mellem USA og Danmark. Dette søkabel er blot ét ud af tre helt nye af slagsen, hvoraf de to andre skal placeres mellem Los Angeles og Chile samt mellem Hong Kong og stillehavsøen Guam.

Formålet med de helt nye kabler er, at det globale netværk forbedres. Man forventer, at datakapaciteten mellem USA og Danmark vil fordobles, når de nye kabler står klar. Der er gode grunde til at se dette som en positiv udvikling og en god chance for Danmark, da vi får langt bedre internationale dataforbindelser. Dette vil medføre, at Danmark bliver et endnu mere attraktivt sted at opføre datacentre, som vi allerede har sat os selv i spil til, blandt andet i Odense.

Man kan i denne forlængelse også spekulere i, om det begynder at være mere og mere sandsynligt, at Google vil gøre brug af de to kæmpe grunde, de har købt i henholdsvis Aabenraa og tæt ved Fredericia. Google har nemlig tidligere udtalt, at grundene er opkøbt med henblik på at sikre sig, at have den helt rette grund, til at kunne ekspandere sine datacentre i Europa. Vi står overfor en spændende og moderne udvikling, som bliver interessant at følge i de kommende år.