fbpx

Globale IT-giganter klar med gennembrud for supercomputere

Der har længe været kamp om, hvem der skal blive den første til at skabe et gennembrud inden for revolutionen af supercomputere og topintelligente kvantecomputere. Det ser nu ud til at Microsoft og Google i løbet af de kommende uger er klar med et egentligt gennembrud inden for denne teknologi. Der er altså tale om kvantecomputere, der på få sekunder kan vise resultater og foretage beregninger, som førhen har taget både måneder og år.

Ideen om at bruge kvantefysik i computere startede tilbage i 1980’erne
Kvantefysik anvendes i denne sammenhæng til at revolutionere teknologi, der hidtil kun har været teoretisk mulig. Nu begynder der dog at danne sig et helt klart billede af, hvordan kvantefysikken skal fungere i praksis. Derfor er der kort sagt tale om en metode, som kan være en sand revolution inden for teknologiens verden. Nu er Microsoft og Google på kanten til at kunne præsentere et gennembrud inden for dette felt. Selve forestillingen om, hvordan en kvantecomputer eventuelt kan fungere, blev første gang præsenteret af den amerikanske fysiker, Richard Feynman, tilbage i 1982. Derfor er der en lang årrække bag denne tankegang, hvilket bevirker, at det er et stort skridt i tech-verdenen, at der nu er folk, som i den nærmeste fremtid vil præsentere os for resultatet af disse tanker. Dermed kan vi måske allerede benytte os af kvantecomputere inden for fem år, hvilket er langt tidligere end man har regnet med hidtil.

Helt nye muligheder
Lederen af Microsofts kvantehold, Todd Holmdah, har udtalt til Financial Times at; “Vi får en mulighed for at løse problemer, som ikke kunne løses før. På en klassisk computer ville det kræve hele universets levetid at løse”. Dette er et klart udtryk for, hvor stort et projekt vi snart kan se resultaterne af, og som kan blive en realitet inden for en meget overskuelig årrække. Man har tidligere hørt mange kritiske kommentarer i forhold til hvor hurtigt vi kan se slutproduktet af denne innovation, men det vil nu vise sig om disse kommentarer holder stik.

Man leger med tanken om, at kvantecomputerprojektet kan anskues, som noget man kun kan forestille sig være en realitet i science-fiction-verdenen. På nuværende tidspunkt kan man ikke i sin vildeste fantasi forestille sig hvad en kvantecomputer kan bidrage med. Med kvantecomputere er der ikke længere tale om de velkendte bits, men derimod qubits, som er den grundlæggende forandring i dette revolutionerende projekt.
Banebrydende teknologi er altid en stor begivenhed, og det bliver kun mere interessant at blive klogere på, når man fortæller at vi ikke kan forestille os, hvilke muligheder kvantecomputere kan skabe.