fbpx

Få et overblik over alle de data, Google har om dig

Vi lever i en tid, hvor data spiller en stor rolle i mange forskellige sammenhæng. IT-giganten Google er en af de online platforme, som i høj grad er i besiddelse af store mængder data om dig og om alle andre i samfundet. Det er svært at forestille sig hvor massiv en database Google egentlig råder over. Virksomheder betaler for at tage del i oplysningerne, og der laves specifik markedsføring ved brugen af netop denne data. Google retter specifikke, forførende annoncer mod dig, som er opbygget omkring netop din adfærd.

Men hvad ved Google egentlig om dig?

Det skal understreges, at Google kun kan indsamle data om dig såfremt du har en Google-konto. Hvis ikke du har en Google-konto, kan Google blot registrere dine aktiviteter og bevægelser ved hjælp af cookies, som altid vil være anonyme. De fleste af os råder dog over en Google-konto, som både indebærer g-mail, Google Calender, Google Docs, Google Drive eller lignende. Google vil endvidere kunne spore omfattende data, hvis du anvender en af deres egne enheder ved at være logget ind på sider såsom Youtube.

Nogle af de data som Google indsamler om dig, er dine e-mailadresser, telefonnumre, adresser hvor du hyppigt befinder dig, dine kontaktpersoner, din kalender og indholdet deri, dine online dokumenter, alle dine søgninger, Android-apps som du har downloaded, fysiske steder som du har besøgt samt websider som du har besøgt på internettet. Dette er blot et udsnit af de data, vi hver dag lader strømme ud på internettet. Man skal naturligvis være opmærksom, når man begår sig online. Der er i realiteten ikke noget farligt i, at Google anvender dine data til at målrette forskellige annoncer. Det kan også være nyttigt for dig som privatperson, at du rent faktisk præsenteres for indhold, som er relevant for dig, og som du i virkeligheden vil finde interessant nok til at ville reagere på.

Du kan nemt lukke for Googles adgang til dine oplysninger, ved hjælp af funktioner som ”annonce-tilpasning” og ved hjælp af sider som Gaoptout, som giver dig mulighed for at slå adgang til tracking via Google Analytics fra.

Der er ikke grund til at være skræmt over hvor mange oplysninger en gigant, som Google indsamler om dig. Men det er værd at være opmærksom på, hvor meget data, som flyder frem og tilbage mellem forskellige platforme online.